facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Co musisz jeszcze wiedzieć o chipsach

google Kuchnia Foto: google

Jak często zdarza ci się sięgać po chipsy? Paczka raz na jakiś czas nikomu jeszcze nie zaszkodziła, ale jeżeli nie ma dnia byś nie mógł z niej zrezygnować, to powinieneś zacząć się martwić. Chipsy w nadmiarze mogą poważanie szkodzić zdrowiu, bo to nie tylko pyry smażone na oleju.

Główny bohater – jego wysokość ziemniak

I gdyby tylko on miał występować, byłoby nawet nie na najgorzej. Ziemniak zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych m. in. witaminę C i potas, ale to co się z nim robi przy produkcji chipsów, nie jest już takie zdrowe. Ziemniak jest też bogaty w skrobię, która przy termicznej obróbce, czyli w tym przypadku smażeniu, powoduje powstanie bardzo szkodliwej substancji zwanej akrylamidem. Regularnie dostarczany organizmowi powoduje stan zapalny i sprzyja powstaniu miażdżycy. Naukowcy dowiedli też, że przyczynia się do zachorowania na raka.

Żeby były chrupiące

Każdy się zgodzi z tym, że chipsy są tym smaczniejsze im bardziej chrupiące. Co ciekawe, za ten stan odpowiada olej. Nie byłoby nic w tym złego gdyby był to olej roślinny, który ma opinie zdrowego. Problem jednak w tym, że w chipsach występuje najczęściej w formie utwardzonej, a ten rodzaj tłuszczu (tzw. trans) negatywnie wpływa na nasz układ krwionośny, podwyższając poziom złego cholesterolu i powodując miażdżycę.

Coś dla smaku

Dużo do powiedzenia ma tutaj sól, która potęguje smaczny smak chipsa. Sód jest zdrowy dla organizmu, gdyż reguluje gospodarkę elektrolitową. Niestety, każdy kij ma dwa końce – nadmiar soli powoduje wzrost ciśnienia krwi. Jeżeli cierpisz na nadciśnienie, nie przesadzaj z chipsami i słonymi przekąskami. Walory smakowe chipsa „podkręca” też popularny składnik zwany glutaminianem sodu (E621), który nie jest niebezpieczny, ale może uczulać i powodować otyłość.

Każdego nachodzi ochota na chipsy, jednak najlepiej nie przesadzać i znać zdrowy rozsądek. 100 gram chipsów to 600 kcal, czyli dwa razy więcej niż 100 gram kotleta schabowego. Jeżeli marzymy o smukłej sylwetce, należy o tym pamiętać. Również o tym, że istnieją zdrowsze przekąski do pochrupania np. mieszanka studencka.

Podobne artykuły

  • Lady777

    Ja osobiście nie jadam chipsów ziemniaczanych. Niestety ciężko mi wytłumaczyć dzieciom, że to niezdrowe, skoro większość ich rówieśników objada się chipsami :(

  • marlenka

    Święta prawda !!! Taka truciznę jak chipsy powinni wycofać ze sprzedaży!

  • czarnulka89

    Nie możemy popadać w skrajności :-) Chipsy jedzone z umiarem chyba jeszcze nikogo nie zabiły ;-) To tak jak z alkoholem.

  • krawczykowa

    Tak jak pisze czarnulka najważniejszy jest umiar. Wszystko będzie ok pod warunkiem, że chipsy ziemniaczane będziemy jeść okazjonalnie, a nie jako składnik codziennej diety :)

  • latinoska

    Ja sobie sama smażę chipsy. Być może są trochę tuczące, ale za to nie mają chemii.

  • bella80

    Moje dzieci chipsów nie jedzą. Wystarczyło im wytłumaczyć, że to szkodliwe. Teraz sami odradzają chipsy rówieśnikom w szkole :-)

  • jupi

    Z niezdrowych rzeczy najbardziej lubię hamburgery i frytki. Za chipsami nie przepadam. Oczywiście nie jadam tego codziennie, ale lubię sobie czasem zaszaleć ;)

  • samosia

    Jak dla mnie to chipsy są przereklamowane :) Nie lubię ich i nie jadam.

  • kaprysna

    Nie tylko chipsy są szkodliwe, ale też większość produktów zawierających chemię. Chipsy to tylko niewielki ułamek szkodliwych rzeczy.

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!