Dieta oparta na grupie krwi została opracowana przez Petera J. D’Adamo, który w 1998 roku wydał książę pt. „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”. Dieta ta jest oparta na doświadczeniach jego ojca, oraz 4000 własnych pacjentów, a nawet podaje on przykłady konkretnych osób.
Pierwszą i najstarszą z grup krwi jest „0”, która występowała u pierwotnych plemion zamieszkałych Afrykę. Nasi przodkowie z grupą krwi „0” żywili się głównie mięsem, z stąd ich nazwa myśliwi. Dieta tej grupy osób powinna opierać się głównie na produktach pochodzenia mięsnego, a powinni unikać produktów mlecznych i zbożowych. Osoby te powinny dbać o swój układ kostno-stawowy i żołądek, oraz pamiętać o spożywaniu posiłków z dużą zawartością magnezu, kolagenu, jodu i selenu.
Następnie powstała grupa krwi „A” w wyniku przemieszczania się naszych przodków z powodu braku pożywienia na danym terenie. Osiedlili się oni głównie w Europie i Azji, zajęli się rolnictwem skąd nazwa dla tej grupy krwi rolnicy. Jak nie trudno się domyślić osoby z grupą krwi „A” powinny w swojej diecie umieścić dużo warzyw, owoców oraz białek. Należy unikać mięsa ze względu na złe jego trawienie. Dużą uwagę powinno się zwrócić na układ pokarmowy i immunologiczny oraz przygotowywać posiłki bogate w witaminę C i żelazo.
Trzecią z kolei grupą krwi jest „B”, gdzie jej początek wziął się w Indiach i Pakistanie. Osoby z grupą krwi „B”, są to tzw. koczownicy, a ich dieta głównie oparta jest na mięsie i produktach pochodzenia mlecznego. Dieta dla osób z tej grupy powinna opierać się na produktach zbożowych, wszystkich owocach, chudym mięsie i nabiale. Należy zadbać o swój układ nerwowy, a w codziennej diecie nie powinno zabraknąć dużo magnezu, fosforu i choliny.
Do najmłodszej z grup krwi należy „AB” zwana enigmą. Co ciekawe powstała ona niespełna 1000 lat temu i jest bardzo rzadką grupą krwi (2 do 5 procent populacji). Dieta dla tych osób powinna się opierać na zbożu, rybach, nabiale oraz wszystkich owocach z wyjątkiem południowych. Istotne przy tej grupie krwi jest zwrócenie uwagi na układ immunologiczny i nerwowy, a także na spożywanie dużo magnezu.