facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Kuchnia włoska, co powinnaś o niej wiedzieć

włoskie danie Kuchnia Foto: flickr

Kuchnia włoska, kojarzona przez wielu z nas głównie z pizzą, jest w rzeczywistości bogata i różnorodna, a jej bogactwo może zaskoczyć niejednego smakosza. Co warto wiedzieć na temat tradycji kulinarnej Włochów? Jakimi daniami może pochwalić się kuchnia włoska?

Włosi a jedzenie

Kuchnia włoska kojarzona jest z pozytywnymi emocjami, co z pewnością wynika ze stosunku samych Włochów do jedzenia. Dla nich rodzinne spotkania przy stole są bardzo ważnym elementem życia. Mieszkańcy tego kraju z przyjemnością spędzają czas przy stole, potrafią też czerpać z tego wyjątkową radość. Wspólne delektowanie się przysmakami jest dla nich czymś wyjątkowo ważnym. Dlatego też swe posiłki sporządzają oni wyjątkowo starannie, dbają zarówno o dobór świeżych składników, jak i korzystanie z najlepszych przypraw.

Różnorodność włoskiej kuchni

Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana, i choć na niektórych to tylko pizza i makarony, jej bogactwo może zaskoczyć. Na to, co znajdzie się na włoskim stole, wpływa m. in. położenie geograficzne. W każdym regionie tego kraju jada się inaczej.

„Urlop w Groningen, holenderskim mieście pełnym atrakcji” >>>

Na terenie północno – wschodnich Włoch (a więc m. in. w okolicach Wenecji), bardzo ważne miejsce zajmują ryby oraz owoce morza. Tu również jada się sporo warzyw, mięs oraz serów. Popularny jest tu makaron, choć ważne miejsce w lokalnej diecie zajmuje również risotto.

Większym zróżnicowaniem wykazuje się kuchnia włoska w północno – zachodnich regionach. Bliskość Alp oraz bardziej surowe warunki naturalne sprawiają, że serwowane tu dania są bardziej pożywne. Jest to jednocześnie region, w którym dość często sięga się po masło. W tej części Włoch znacznie bardziej popularny niż makaron jest ryż, zatem można się tu spotkać z risotto w wielu wariantach.

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!