Jeśli właśnie zaczynasz dietę lub po prostu chcesz się zdrowo odżywiać, zacznij dzień od owsianki. Jest ona nie tylko bardzo pożywna, ale przede wszystkim zdrowa. Płatki owsiane są bogate w błonnik, witaminy, minerały i aminokwasy. Dlatego warto sięgnąć po owsiankę każdego dnia.
Owsianka może być spożywana na śniadanie, deser lub kolację. Można ją przyrządzić na wodzie lub na mleku. Jeśli chcemy możemy do niej dodać posiekane orzechy, bakalie, żurawinę lub inne suszone owoce, a także otręby i nasiona. Następnie wystarczy zalać owsiankę jogurtem, maślanką lub kefirem. Na wierzchu możemy ułożyć swoje ulubione owoce: banany, maliny, borówki, truskawki – co tylko zechcemy. Takie śniadanie dostarczy naszemu organizmowi nie tylko energii, ale przede wszystkim wielu wartości odżywczych.
Płatki owsiane bogate są w witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację, a także w witaminę B1, która pomaga zniwelować zmęczenie i uczucie rozdrażnienia. Oprócz tego, owsianka to bogate źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Błonnik spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Dodatkowo, owsianka dostarcza naszemu organizmowi cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kolejną zaletą owsianki jest to, że posiada ona niski indeks glikemiczny. Ma mało kalorii, ale jest bardzo sycąca – niweluje więc uczucie głodu na wiele godzin.
Owsianka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu – wystarczy poświęcić kilka minut, żeby cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem każdego dnia.