Kuchnia / Wszystkie artykuły

2540328254_095a0e8dd6_b

Jak gotować, żeby nie tracić witamin?

Witaminy to nieocenieni sprzymierzeńcy w walce o zdrowie i urodę. Jednakże bardzo często nie przyjmujemy ich tyle, ile powinniśmy. Witaminy zostają bezpowrotnie zniszczone w procesie gotowania czy smażenia, a do naszych organizmów trafia jedynie ich znikoma ilość. Żeby do takich stat nie dopuszczać, przygotowaliśmy małą ściągę, która pokazuje, jak przyrządzać potrawy, żeby zostało w nich jak najwięcej witamin.

kanapki

Śniadania w różnych zakątkach świata

Tradycje śniadaniowe w niektórych państwach różnią się bardzo od tych, znanych nam i utrwalanych przez pokolenia. Polacy nie wyobrażają sobie pierwszego posiłku bez kanapki z wędliną i pomidorem, natomiast mieszkańcy południa Europy bez słodkiej bułki i kawy. Ósmego listopada obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Śniadania, z tej okazji, organizatorzy programu „Śniadaniowa Klasa” przybliżają menu śniadaniowe innych krajów.

7395441136_7733376c87_b

Grillowanie w wersji light

Lato sprzyja chwilom relaksu na świeżym powietrzu i grillowaniu. To co dla biesiadujących przyjemne, nie jest takim dla zdrowia i przede wszystkim dla żołądka. Tradycyjne potrawy z rusztu są tłuste i ciężkostrawne. Można je jednak zastąpić równie smacznymi i znacznie lżejszymi przekąskami. A czas oczekiwania na nie, można aktywnie spędzić na świeżym powietrzu.

14077685692_cd03adae888888888b8_h

Kasza jaglana – zadbaj o swoje zdrowie

Znana jest już od epoki neolitu. Zawiera bardzo dużo substancji odżywczych. Przez wielu uznawana jest za kaszę leczniczą. O jakie kaszy mowa? Oczywiście o kaszy jaglanej. Obecnie powraca do łask i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Zwłaszcza, że przez ostatnie lata nie należała do grona często spożywanych.

High school students sitting in classroom --- Image by © Image Source/Corbis

Egzamin ze śniadania

Czekają Cię egzaminy? Zbliża się sesja? Choć stres ściska żołądek, przed sprawdzianem należy zjeść śniadanie. Pobudzi ono szare komórki do pracy, zwiększyć koncentrację oraz ułatwi kojarzenie i zapamiętywanie faktów.

Nana B Agyei

Śniadanie – nie tylko od święta

Już niedługo zasiądziemy do uroczystego śniadania wielkanocnego, które jest jedną z najważniejszych polskich tradycji. Wspólnemu ucztowaniu, które trwa nawet klika godzin, towarzyszą rodzinne zabawy, wróżby i zwyczaje ludowe. Czy da się przenieść magię tego czasu do codziennego życia?

Cybergabi

Tanie jedzenie na studencką kieszeń

Największy problem każdego studenta to przetrwać do pierwszego. Jak tego dokonać opierając się o niewielki zasoby finansowe dowiesz się z treści tego artykułu

LucyMaudsley

Jak oszczędzić na gazie?

Wraz z początkiem roku poszły w górę opłaty za energię, m. in za gaz. Odbiorcy indywidualni, którzy korzystają z gazu tylko do przyrządzania posiłków zapłacą miesięcznie tylko o złotówkę więcej. Gorzej mają ci, którzy ogrzewają mieszkanie gazem ziemnym – w tym przypadku miesięczna opłata za gaz wzrośnie o około 20 złotych. Jak się przed podwyżkami chronić? Najlepiej po prostu zacząć oszczędzać na gazie. Poniżej garść porad, jak zmniejszyć rachunki za gaz w gospodarstwie domowym.

google

Co musisz jeszcze wiedzieć o chipsach

Jak często zdarza ci się sięgać po chipsy? Paczka raz na jakiś czas nikomu jeszcze nie zaszkodziła, ale jeżeli nie ma dnia byś nie mógł z niej zrezygnować, to powinieneś zacząć się martwić. Chipsy w nadmiarze mogą poważanie szkodzić zdrowiu, bo to nie tylko pyry smażone na oleju.

Di's Eyes

Mleko roślinne

Z różnych powodów niektórzy nie chcą lub nie mogą pić mleka krowiego. Organizmy jednych nie tolerują obecnej w nim laktozy, co objawia się problemami żołądkowymi lub wysypką. Inni nie chcą uczestniczyć w procesie masowej produkcji mleka, który opiera się na traktowaniu krów w sposób, który często daleki jest od humanitarnego. Dlaczego więc wyżej wymienione osoby nie zrezygnują w ogóle z picia mleka, zamiast szukać jego zamienników? O ile większość z nich nie stosuje mleka jako bezpośredniego napoju, o tyle zwykle nie wyobraża sobie picia kawy bez jego dodatku oraz dodawania go do ciast, naleśników albo deserów.

google

Kawa na naszych stołach

Filiżanka czarnej kawy przed pracą postawiłaby na nogi nawet umarłego. Dobrodziejstwa kawy znane są opinii publicznej od lat. Kawa budzi, poprawia krążenie i pobudza system trawienny. Do tego różne gatunki: arabica i robusta, różne sposoby wypalania i przyrządzania kawy, dostarczają niezliczonej ilości doznań smakoszom.

Kawa niejedno ma imię

Najlepsza gatunkowo jest oczywiście kawa arabica, najlepiej 100%, bez domieszek. Jest to najszlachetniejsza odmiana o bogatym i zrównoważonym smaku. Kawa arabica jest używana zarówno jako tradycyjna kawa sypana jak i uzyskuje się z niej kawę rozpuszczalną i nowy rodzaj kawy: mieszankę kawy tradycyjnej i rozpuszczalnej. Jej rywalka na stołach – robusta, jest tańsza, ale też i bardziej kwaśna, co w wypadku tego trunku nie jest pożądane.

Czarne złoto

Ten wspaniały napój dotarł do nas z południa, początkowo na stół królewski Jana III Sobieskiego, który był jej wielbicielem. Dawniej kawę gotowano w specjalnych naczyniach i pito jedynie czarną, bez mleka. Na kartkach historii zapisała się jako „czarne złoto”. Dziś mamy do wyboru białą, latte, frappe i wiele innych sposobów parzenia. W naszych domach kawa zadomowiła się na dobre i dziś możemy wybierać spośród wielu rodzajów i gatunków.