facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Przyprawy w diecie redukcyjnej

17182224746_1e35fd206c_k Kuchnia

Niektóre osoby uważają, że dieta redukcyjna oznacza konieczność rezygnacji ze smacznych potraw. To prawda, że pozbycie się nadmiernych kilogramów wymaga wyeliminowania z jadłospisu niektórych dań, ale nie oznacza to, że spożywanie jedzenie musi być pozbawione smaku. Można bowiem wykorzystać potrawy, które poprawiają smak, a jednocześnie wspomagają odchudzanie.


Jedną z takich przypraw jest pieprz cayenne. To przyprawa o bardzo ostrym smaku, pochodząca z rodziny papryk Capsicum. Pieprz kajeński zdobywa coraz większą popularność, między innymi ze względu na swoje właściwości lecznicze. Zawarta w nim kapsaicyna wykazuje działanie przeciwzapalne, hamując działanie odpowiedzialnego za stany zapalne neuropeptydu. Jednocześnie pieprz cayenne łagodzi bóle głowy, poprawia odporność organizmu, wspomaga działanie układu krążenia i układu pokarmowego, a także posiada właściwości antyrakowe. Dla osób stosujących dietę redukcyjną najważniejsze jest jednak to, że przyprawa przyśpiesza metabolizm oraz zwiększa tempo termogenezy. Niewielkie ilości pieprzu cayenne są w stanie ograniczyć łaknienie, zwłaszcza na potrawy tłuste, słodkie i słone. Wyjątkowe właściwości tej przyprawy sprawiają, że jest ona częstym składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie. Kapsaicyna znajduje się również w papryce ostrej i słodkiej.
Kolejną przyprawą, po którą warto sięgnąć podczas odchudzania jest imbir. W imbirze znajdują się bowiem gingerole, które mają podobną budowę do ketonów malin oraz wspomnianej już kapsaicyny. Gingerole przyśpieszają redukcję tkanki tłuszczowej między innymi ze względu na hamowanie adipogenezy, czyli procesu, podczas którego dochodzi do przekształcenia prekursorowych komórek tłuszczowych w dojrzałe adipocyty. Jednocześnie gingerole ograniczają litogenezę, czyli magazynowanie się tłuszczu w tychże komórkach, jak również wspomagają termogenezę. Niektóre osoby stosujące imbir dostrzegają także ograniczenie apetytu. Podobnie jak pieprz cayenne, imbir posiada również inne właściwości prozdrowotne. Korzeń imbiru zawiera substancje ułatwiające utrzymanie równowagi bakteryjnej, a tym samym zapobiega infekcjom. Jednocześnie uczestniczy w procesie wytwarzania żółci oraz wspomaga działanie układu krwionośnego, regulując ciśnienie krwi i zapobiegając nadmiernej krzepliwości. Co więcej, imbir spowalnia procesy starzenia oraz wspomaga regenerację stawów.
Osoby, które nie lubią ostrych przypraw, także mogą ułatwić sobie odchudzanie, a jednocześnie poprawić smak spożywanych potraw. Właściwości wspomagające odchudzanie posiadają bowiem także niektóre zioła, na przykład majeranek, oregano, kminek albo zielona pietruszka. Majeranek zapobiega wzdęciom oraz zatrzymywaniu się wody w organizmie, natomiast zioła takie jak kminek czy bazylia zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego. Warto zatem zadbać o to, aby w trakcie odchudzania w domowej kuchni nie zabrakło odpowiednich ziół i przypraw.

  • szczepanno

    Znając właściwości niektórych przypraw teraz na pewno będę częściej je stosowała :)

  • bodymind

    polecam wszystkie indyjskie przyprawy – są świetne

  • mambo

    do każdej sałatki dodaje majeranek, bazylie i oregano i smakują wyśmienicie :)

  • Zosia.D

    bez przypraw nasze życie nie miałoby smaku !

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!