facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Świeżo, zdrowo, sezonowo – postaw na jesienne warzywa

KALAFIOR, BROKUŁY

Kalafiory i brokuły z polskich upraw zbierane są od maja do listopada, a przechować udaje się je jeszcze w grudniu. Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na bogaty skład chemiczny, a także walory smakowe. Zawiera m.in. mnóstwo składników mineralnych: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod oraz karoteny i szereg witamin: K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy (witamina PP/B3) i pantotenowy (witamina B5).

Jeśli chodzi o możliwości przygotowania, kalafior i brokuły należą do najbardziej wszechstronnych warzyw. Można je spożywać na surowo, duszone, pieczone, jako składnik zapiekanek, zup warzywnych oraz sałatek. Doskonale smakują smażone, ugotowane w wodzie lub na parze i podane ze zdrowym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową z Masłem, z ziołami czy też zapiekane z serem lub sosem beszamelowym.

Podobne artykuły

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!