facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Świeżo, zdrowo, sezonowo – postaw na jesienne warzywa

ZIEMNIAKI

Ziemniaki zawierają duże ilości witaminy C i w polskiej kuchni, przy bardzo dużym spożyciu tych warzyw, stanowią jej główne źródło w diecie, tym bardziej że dostępne są przez cały rok. Bogate są także w witaminy z grupy B, witaminę PP, K, a ze składników mineralnych zasobne są w potas, fosfor, magnez, sód, żelazo oraz wapń. Poza tym ziemniaki zawierają dużo białka roślinnego i błonnika, ułatwiającego pracę przewodu pokarmowego.

Nazwa ziemniak odnosi się do całej rośliny-zarówno do jej części zielonych, jak i jadalnych, bogatych w skrobię bulw (ziemniak, kartofel, psianka, pyra). Warzywa te segregowane są na kilka klas kulinarnych. Odmiany typu A lub AB to odmiany sałatkowe, które nie rozpadają się po ugotowaniu. Bulwy o najszerszym zastosowaniu oznaczone są symbolem B. Typ BC lub C to odmiany mączyste, które doskonale nadają się  np. na puree i kluski, świetnie smakujące z dodatkiem margaryny Śniadaniowej z Masłem i oprószone mieszanką ziół.

Podobne artykuły

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!