Miód jest pyszny, a przy tym bardzo zdrowy. Już w czasach starożytnych miód wykorzystywano w celach leczniczych przygotowując z niego maści, a także w celach pielęgnacyjnych, np. Kleopatra kąpała się w miodzie oraz kozim mleku.
Wyróżnia się wiele rodzajów miodu, jednak jak się zdaje, najbardziej popularny jest wielokwiatowy. Miód wykazuje właściwości antybakteryjne, uznaje się go za naturalny antybiotyk. Specjaliści radzą, by zamienić cukier na miód. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia może przynieść spożywanie chociażby jednej łyżeczki miodu dziennie.
Wśród korzyści dla zdrowia, wynikających ze spożywania miodu, wymienia się:
• Lepszy sen. Cukier znajdujący się w miodzie podnosi poziom insuliny we krwi, a to z kolei powoduje uwolnienie serotoniny, która następnie przekształca się w melatoninę – związek poprawiający jakość naszego snu.
• Obniża stężenie cholesterolu we krwi.
• Oczyszcza organizm z toksyn oraz ma właściwości antybakteryjne. Dzięki tym dwóm cechom, regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na stan naszej skóry.
• Przeciwutleniacze zawarte w miodzie zapobiegają zwężeniu tętnic. To istotna właściwość, ponieważ zwężenie tętnic, w zależności od miejsca, w którym występuje może przyczynić się do niewydolności serca czy zaburzeń pamięci i koncentracji, a także bólu głowy.
• Działanie antyseptyczne. Uznaje się, że regularne spożywanie jednej łyżeczki miodu dziennie na pusty żołądek zmniejsza ryzyko chorób związanych z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Ponadto, miód niszczy bakterie, a także wspomaga leczenie niewielkich ran w błonie śluzowej.
• Pozytywnie wpływa na pracę mózgu, a w szczególności poprawia pamięć i koncentrację.
• Wspomaga odchudzanie. Miód przyspiesza przemianę materii, co ułatwia pozbycie się nadmiaru zbędnych kilogramów.