facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Życie bez glutenu

5579709548_ac35b02a3b_b Kuchnia

Informacja o nadwrażliwości lub uczuleniu na gluten sprawia, że miłośnik świeżego chrupiącego chleba, pizzy i spaghetti łapie się za głowę. Trudno wyrzec się tych przyjemności, nawet jeśli zjedzenie ulubionej potrawy skutkuje znacznym pogorszeniem samopoczucia.

Gluten ma również bardzo złą opinię wśród wielu zwolenników zdrowego odżywiania. Trudno się zatem dziwić, że dieta bezglutenowa, do tej pory zarezerwowana dla zdecydowanych mniejszości, staje się coraz bardziej popularna, a bezglutenowe produkty są coraz tańsze i łatwiej dostępne.

Czym tak naprawdę jest gluten? Wbrew przekonaniom osób nieoswojonych z tematem nie jest to glutaminian sodu i nie ma nic wspólnego Maggi. Gluten jest białkiem występującym niektórych gatunkach zbóż, a należą do nich pszenica, żyto, jęczmień i orkisz, oraz produkty z nich wytwarzane: mąki, kasze, makarony, płatki śniadaniowe oraz pieczywo. Gluten ma właściwości wiążące ciasto, nadając mu zwartą konsystencję, dzięki czemu makarony, pieczywo i ciasta są zwięzłe, przyjemnie sprężyste i nie rozpadają się. To jeszcze nie wszystko: na bazie zbóż zawierających gluten wytwarza się słody, alkohole oraz fermentowane produkty z kuchni orientalnych: sos sojowy i niektóre odmiany japońskiej pasty miso. Trudno się zatem dziwić, że perspektywa wykluczenia z diety glutenu bywa tak frustrująca!

Czy to jednak oznacza, że życie bezglutenowca staje się pełne wyrzeczeń, a na rodzinnych imprezach zazdrośnie patrzy na talerze innych? Odpowiedź brzmi: NIE. Bezglutenowe ciasto na chleb albo pizzę jest dostępne praktycznie w każdym hipermarkecie w dziale ze zdrową żywnością. Pizza zrobiona na bazie takiego ciasta prawie niczym się nie różni od tej tradycyjnej, a cenowo nie wychodzi drożej, niż w pizzerii. Coraz tańsze są również makarony z mąki kukurydzianej, wystarczy tylko poszukać w znanych i dobrze zaopatrzonych dyskontach w okolicy. Nie każdy jednak preferuje gotowe mieszanki, które, wbrew ich obecności na półkach ze zdrową żywnością, zdrowe być nie muszą. Tutaj z pomocą przychodzą mąki ryżowe, jaglane, kukurydziane, orzechowe, z których, przy znajomości kilku prostych trików, można wyczarować doskonałe ciasto, na przykład biszkopt na bazie jajek i mąki ziemniaczanej. Na stronach i blogach z wegańskimi, wegetariańskimi lub paleo przepisami znajdziesz mnóstwo oryginalnych pomysłów, a wśród nich również proste rozwiązania.

Może sam jesteś na diecie bezglutenowej i chcesz zjeść coś na mieście? Może chcesz zaprosić bliską Ci osobę na tartę albo ciasto do kawiarni? W dużych miastach w Polsce nie jest to żaden problem. Niemal każde duże miasto ma do zaoferowania przynajmniej jedno miejsce, gdzie zjesz pizzę na bezglutenowym spodzie albo pyszne ciasto. Najczęściej są to lokale wegańskie i wegetariańskie, ponieważ zainteresowanie dietą bezglutenową często idzie w parze z roślinnym stylem życia. Warto również zaglądać do lokali dla rodzin z dziećmi, ponieważ uczulenie na gluten jest coraz bardziej powszechne w młodym pokoleniu. Mieszkańcy miejscowości, w których oferta kulinarna nie jest tak postępowa muszą zdać się na własną pomysłowość albo życzliwość utalentowanych przyjaciół i rodziny.
Jeśli Ty, Twój znajomy albo dziecko ma poważne uczulenie na gluten uważaj! Wybieraj tylko te miejsca, które przestrzegają zasad bezpieczeństwa i bezglutenowe potrawy przyrządzają w osobnych naczyniach i piecach! Niestety ignorancja, beztroska, bylejakość i brak poszanowania dla cudzego zdrowia nadal jest zmorą osób z ciężkimi alergiami i przypadkami celiakii.

Alergia, celiakia, czy wybór bezlutenowego stylu życia nie muszą wiązać się z ograniczeniami. Odrobina samozaparcia i wiedzy pozwolą znów czerpać radość i satysfakcję z jedzenia.

  • weronka01

    Taka dieta staje się coraz bardziej powszechna więc niedługo będzie dużo miejsc gdzie będzie można zdrowo zjeść:)

  • ewula8

    Bardzo trafny artykuł, trzeba będzie wypróbować:))

  • kasjula

    jest tak dużo zamienników, ze napewno każdy znajdzie coś dla siebie!

  • Lila

    Nie jem glutenu czuję się rewelacyjnie :)

  • juli90

    Ludzie mają coraz większą świadomość tego co jedzą :D

  • blondy

    jeżeli ktoś czuję się lepiej na takiej diecie to czemu nie:)

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!