facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Zdrowe przekąski

15828852615_976311914c_k Kuchnia

Tłuste, słone, chrupiące i po prostu niezdrowe. Takie przekąski kochają wszystkie dzieci. A co gdyby zaproponować im zdrową alternatywę?

Każdy, czy to dorosły, czy dziecko uwielbia przegryzać coś przed telewizorem. Chipsy, chrupki, orzeszki w polewie, czy paluszki, to aktualnie absolutne hity dziecięcych przyjęć. Wiele mam martwi się jednak, że serwując pociechom takie niezdrowe przekąski, negatywnie wpłynie na ich zdrowie. Słusznie, często bowiem w ich składzie znaleźć można szkodliwe utwardzone tłuszcze, nadmiar soli i konserwantów. Rozwiązaniem może być zastąpienie ich zdrowymi odpowiednikami.
Pieczone lub suszone w piekarniku plastry warzyw, takich jak marchewka, ziemniaki, pietruszka, seler czy batat, świetnie sprawdzą się jako chipsy. Dodatek oleju rzepakowego, wzbogaci je w wielonasycone kwasy tłuszczowe. Zioła (tymianek, oregano czy bazylia) nadadzą aromatu, a niewielka ilość soli przekona nawet największych sceptyków. Dla łasuchów, najlepszą propozycją będą słodkie plastry owocowe – jabłka i gruszki przygotujemy bez problemu, jednak do truskawek, czy moreli przyda się już suszarka do grzybów. Do chrupania świetnie nadają się orzechy i nasiona. Słonecznik zaproponujmy w łupinie, zajmie on uwagę na dłuższą chwilę. Orzechy można podać w wersji surowej lub uprażone na suchej patelni z odrobiną miodu lub soli i przypraw (np. papryki). Bardzo zdrowy będzie również domowy popcorn czyli ziarna kukurydzy, podgrzane w garnku na odrobinie oleju rzepakowego.

Z gotowych przekąsek, można postawić na naturalne chrupki kukurydziane lub dmuchany ryż. Zawierając stosunkowo niewielką ilość kalorii, dostarczą cennych składników odżywczych. Należy jednak upewnić się, że nie zawierają sztucznych dodatków ani polepszaczy.

Godne polecenia są także pokrojone w słupki warzywa, szczególnie marchewka, papryka, ogórek i rzodkiewka. Idealnie sprawdzą się zarówno podczas wieczornego seansu na kanapie jak i spotkania z przyjaciółmi. Urządzając przyjęcie nie zapomnijmy o przygotowaniu pysznego dipu do przekąsek – tu świetnie sprawdzi się jogurt naturalny z czosnkiem i przyprawami oraz przecier pomidorowy z pieprzem, papryką, cytryną i odrobiną cukru.

Przygotowując przekąski pamiętajmy o tym, że mają przede wszystkim sprawić radość bliskim i być alternatywą dla niezdrowych przegryzek. Nie zaszkodzi więc dodać do nich odrobiny przypraw, dzięki czemu przekonają nawet najbardziej niechętne maluchy. Niech chrupią na zdrowie.

  • malwaa

    pyszne owocowe sałatki to moje najzdrowsze przekąski :-)

  • Paula8

    muszę wreszcie spróbować te bataty…

  • ZOpola

    ja często robię placki z brokułów lub cukinii na przekąskę – polecam!!!

  • Karola

    co ja bym zrobiła bez przekąsek… :-D

  • grass

    pyszna żurawinka :)

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!