Znana jest już od epoki neolitu. Zawiera bardzo dużo substancji odżywczych. Przez wielu uznawana jest za kaszę leczniczą. O jakie kaszy mowa? Oczywiście o kaszy jaglanej. Obecnie powraca do łask i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Zwłaszcza, że przez ostatnie lata nie należała do grona często spożywanych.
Dietetycy nazywają kaszę jaglaną królową kasz Powodem jest fakt, że jako jedyna wśród kasz na zasadowy odczyn. Jest to bardzo korzystne zwłaszcza dla osób, których dieta dostarcza do organizmu produkty kwasotwórcze takie, jak pieczywo, cukier, czy też nabiał. Oprócz tego można w niej odnaleźć witaminy z grupy B, lecytynę oraz szereg substancji mineralnych takich, jak: żelazo (zawiera go najwięcej spośród wszystkich kasz), fosfor, wapń oraz miedź. Najważniejsze wydaje się jednak to, że zawiera znaczące ilość tryptofanu, czyli aminokwasu, który występuje we wszystkich roślinach strączkowych. W związku z tym kasza jaglana jest idealnym źródłem pełnowartościowego białka.
Wartości lecznicze
Trzeba zaznaczyć, że kasza jaglana to także bardzo dobry patent na oczyszczanie organizmu. Powinny ją spożywać osoby cierpiące na różnorodne choroby przewodu pokarmowego oraz nerek, a także podczas katarów i przeziębień. Oprócz tego kasza jaglana zaliczana jest do grupy najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Co ważniejsze nie zawiera glutenu, a więc może być spożywana przez osoby, u których zdiagnozowano nietolerancję na gluten. To jednak nie koniec tego, co oferuje kasza jaglana ponieważ zawiera krzemionkę, która niezwykle rzadko występuje w produktach spożywczych. Owa krzemionka ma z kolei leczniczy wpływ na stawy, skórę oraz paznokcie i włosy.