facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Kawa na naszych stołach

google Kuchnia Foto: google

Filiżanka czarnej kawy przed pracą postawiłaby na nogi nawet umarłego. Dobrodziejstwa kawy znane są opinii publicznej od lat. Kawa budzi, poprawia krążenie i pobudza system trawienny. Do tego różne gatunki: arabica i robusta, różne sposoby wypalania i przyrządzania kawy, dostarczają niezliczonej ilości doznań smakoszom.

Kawa niejedno ma imię

Najlepsza gatunkowo jest oczywiście kawa arabica, najlepiej 100%, bez domieszek. Jest to najszlachetniejsza odmiana o bogatym i zrównoważonym smaku. Kawa arabica jest używana zarówno jako tradycyjna kawa sypana jak i uzyskuje się z niej kawę rozpuszczalną i nowy rodzaj kawy: mieszankę kawy tradycyjnej i rozpuszczalnej. Jej rywalka na stołach – robusta, jest tańsza, ale też i bardziej kwaśna, co w wypadku tego trunku nie jest pożądane.

Czarne złoto

Ten wspaniały napój dotarł do nas z południa, początkowo na stół królewski Jana III Sobieskiego, który był jej wielbicielem. Dawniej kawę gotowano w specjalnych naczyniach i pito jedynie czarną, bez mleka. Na kartkach historii zapisała się jako „czarne złoto”. Dziś mamy do wyboru białą, latte, frappe i wiele innych sposobów parzenia. W naszych domach kawa zadomowiła się na dobre i dziś możemy wybierać spośród wielu rodzajów i gatunków.

  • kawoszka

    Dobry artykuł. Nie wyobrażam sobie dnia bez małej czarnej :)

  • marcepanowa

    Uwielbiam kawę ;) Kiedyś czytałam że zapobiega ona wielu schorzeniom.

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!