facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Dieta, która chroni przed rakiem

Kuchnia

Czy możliwe jest ułożenie menu w taki sposób, by chroniło nas ono przed chorobą nowotworową? Skoro jedną z głównych przyczyn problemów z rakiem jest właśnie zła dieta, to wprowadzenie drobnych zmian w sposobie odżywiania się może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Na co jednak należy zwrócić uwagę?

Nowotwory a żywność – czy istnieją między nimi związki?

O tym, że nowotwory w wielu przypadkach są powiązane z jedzeniem, świadczą liczne badania oraz statystyki medyczne. Amerykańskie Stowarzyszenie Onkologiczne wychodzi z założenia, że na 10 chorych na raka pacjentów, aż 7 przypadków to efekt złej diety. Częstym problemem są nowotwory okrężnicy i żołądka, choć wiadomo, że odpowiednia dieta może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich problemów, jak rak krtani przełyku, płuc, a nawet szyjki macicy. To, co jemy, ma zatem ogromny wpływ na jakość naszego życia oraz na nasze zdrowie. W jaki zatem sposób możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?

Te produkty są poważnym zagrożeniem

Nie brak produktów spożywczych, które znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Niebezpieczna jest żywność zanieczyszczona oraz ta, w której pojawiają się sztuczne barwniki i konserwanty. Ogromnym zagrożeniem dla naszego zdrowia są też tłuszcze. Ich nadmiar jest jedną z głównych przyczyn pojawiania się takich chorób, jak rak sutka oraz rak jelita grubego. Dieta, w której zbyt często pojawia się solone mięso, jest uważana za jedną z głównych przyczyn problemów z rakiem przełyku. Nowotwory mogą się też rozwijać jako skutek zbyt częstego sięgania po alkohol. Wiadomo, że zbyt częste picie może przyczynić się do problemów z rakiem jamy ustnej, może też doprowadzić do choroby nowotworowej gardła, żołądka, wątroby lub jelita grubego.

Gdzie szukać wsparcia w walce z rakiem?

Lista produktów, które mogą stanowić dla naszego organizmu spore zagrożenie, jest długa. Nie brak na szczęście i takich artykułów spożywczych, których włączenie do diety może nam pomagać w ochronie przed rakiem. Z pewnością warto docenić niezwykłą moc błonnika, który rewelacyjnie chroni jelito grube przed rozwojem choroby nowotworowej. Owoce, warzywa oraz pełne ziarna zbóż, jako doskonałe źródła błonnika, staną się zatem ważnym elementem w diecie chroniącej przed rakiem. Warto też sięgać po te produkty, w których znajdują się selen i magnez, oraz takie witaminy, jak witaminy A, c oraz E. Cennym wsparciem w profilaktyce raka są też fitozwiązki – substancje roślinne, które mogą nas skutecznie chronić przed rakiem. Gdzie ich szukać? W brokułach, cytrusach, warzywach strączkowych oraz w soi. Doskonałym ich źródłem są też takie warzywa, jak cebula, czosnek oraz por.

Zdrowa dieta, pełna lekkich produktów oraz warzyw i owoców, to podstawa dla każdego, kto chce chronić się przed rakiem. Pamiętajmy, że nowotwory często rozwijają się jako efekt naszych drobnych, codziennych błędów – również tych, które popełniamy w trakcie sporządzania naszych posiłków.

Podobne artykuły

  • dominika89

    zdrowie jedzenie & dużo ruchu! :)

  • A.S

    Polecam sól himalajską :-)

  • monia77

    najlepsze są warzywa i owoce z własnego ogródka…

  • Weronika

    Ja całkiem wyrzuciłam sól z kuchennych szafek!!!

  • Emilia.P

    dużo ruchu i spacerów to recepta mojej babci ;)

  • Igi91

    polecam dużo jazdy na rowerze, świeże powietrze & dużo ruchu :P

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!