facebook

Mexie

Beauty & Lifestyle

Kuchnia włoska, co powinnaś o niej wiedzieć

włoskie danie Kuchnia Foto: flickr

Jest to jednocześnie region znany z obecności serów oraz trufli w diecie, co znacznie wyróżnia ją na tle innych włoskich krain. Innym symbolem tego regionu są wyśmienite sosy, do sporządzenia których wykorzystuje się m. in. spore ilości czosnku oraz ziół. Jeszcze inaczej prezentuje się kuchnia włoska w środkowej części kraju. Toskania oraz Umbria znane są z prostych, za to wyjątkowo smacznych i pożywnych dań. Na stołach dominuje tu jedzenie typowe dla obszarów wiejskich. Ważnymi produktami są tu warzywa (w szczególności pomidory i fasola), ważną rolę odgrywają tu również szynka i salami. Bardzo zdrowym i cennym dodatkiem do większości potraw jest natomiast oliwa z oliwek – popularna w całej kuchni włoskiej.

W południowej części Włoch popularny jest makaron, przy czym szczególnie cenione są makarony z Apulli. To jednocześnie region, na terenie którego tradycyjną potrawą jest pizza pochodząca z Neapolu. Popularne są tu również oliwki oraz owoce morza, a ważnym dodatkiem do posiłków staje się białe wino.

Teraz  Mexie.pl jest dostępne także na telefonach. Sprawdź już dzisiaj!