Obecnie wina do posiłków każdy dobiera według osobistych upodobań. Warto jednak sprawdzić i samemu ocenić sugerowane rodzaje tegoż właśnie trunku. Do gorgonzoli proponuje się zazwyczaj słodkie czerwone wina likierowe. Można też spróbować sera sącząc niemiecki wytrawny biały Riesling czy słynny włoski wytrawny Chianti Classico o intensywnej czerwoności.
Przechowywanie gorgonzoli
Najlepiej kupować ser w małych kawałkach według potrzeby. Należy pamiętać, że odłożony w domowej lodówce cały czas dojrzewa. Jeśli wiec nie mamy ochoty np. na arbuza o aromacie gorgozoli wystarczy owinąć resztę sera w folię, a po wyjęciu odczekać aż osiągnie temperaturę pokojową. Wówczas odkryje przed smakoszami pełną krasę swoich walorów.
Wartości odżywcze w 100g:
Energia: 356 kcal
Białko: 19,4g
Tłuszcz: 31,2g