Przepis na sałatkę z Gorgonzoli, pomarańczy i rukoli (1 porcja):
- 3 łyżki rozgniecionego sera gorgonzola
- 1 mała obrana pomarańcza
- 2 szklanki rukoli
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 0,5 łyżeczki miodu
- 3 plasterki czerwonej cebuli do smaku
- świeżo zmielony pieprz, sól do smaku
Od obranej pomarańczy oddzielamy dwa segmenty i do filiżanki wyciskamy z nich sok. Dodajemy ocet, oliwę, miód oraz sól i pieprz. Na talerz wykładamy rukolę, a na nią pokrojone w kawałki pozostałe części pomarańczy. Na wierzch kładziemy krążki czerwonej cebuli (można też pokroić w drobną kostkę) i gorgonzolę. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem, a następnie rozkoszujemy się ta oryginalną kompozycją smaków.
Jeśli przygotowujemy kilka porcji, niekoniecznie dla wielbicieli sera pleśniowego, możemy zastąpić go serem feta lub kozim