Przepis na sos z Gorgonzoli (1 porcja):
- 40g sera Gorgonzola
- 0,5 łyżki masła (można pominąć, jeśli wersja ma być nieco mniej tłusta)
- 0,5 łyżki śmietanki kremówki
- 4 orzechy włoskie (opcjonalnie, jeśli są pod ręką)
- Szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- Natka pietruszki
Na patelni kładziemy masło i topimy na małym ogniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję. W wersji bez masła kładziemy ser na patelni zalewamy śmietanką i delikatnie podgrzewamy. Dalsze czynności jak w wersji z masłem.
Orzechy obieramy z łupinek i kroimy na drobne kawałeczki. Można je uprażyć na patelni, będą wtedy bardziej chrupiące, lub bezpośrednio dodajemy do gotowego sosu.
Całość posypujemy natką pietruszki, która nieco ożywi wizualnie danie polane kremowym sosem z gorgonzoli.